Golden standard UCD: De behandeling voor uiersmet bij melkvee

De aanleiding

Uiergezondheid is erg belangrijk in de melkveehouderij. Udder Cleft Dermatitis (UCD) is een veelvoorkomende aandoening bij melkvee. In Nederland komt UCD op 85% van de melkveebedrijven voor en per bedrijf zijn dan 2 tot 22% van de koeien aangetast. Een serieus probleem dus! De ultieme oplossing, de gouden standaard, om het probleem te voorkomen of te genezen is nog niet gevonden. UCD leidt tot verminderde weerstand bij koeien. Dit geeft aanleiding tot productieverlies, toename van bacteriƫle infecties, afname van dierwelzijn.

Doelstelling

Het in kaart brengen van verschillende bestaande en nieuwe behandelmethoden en uitwerken tot een nieuw behandelprotocol. Dit protocol zal gelden als Golden standard.

Resultaten

Dit onderzoek zal resulteren in een adequate behandelingswijze voor dierenarts en veehouder om UCD te behandelen. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de tot op heden moeilijk te behandelen aandoening UCD. Door het beschikbaar hebben van deze behandelwijze zal een grote bijdrage worden geleverd aan het dierwelzijn en de uiergezondheid van melkvee. De productiviteit gaat omhoog, uitval neemt af.

Samenwerkingspartners

Alfasan diergeneesmiddelen

Bekijk ook deze onderzoeksprojecten

Bekijk alle projecten