Georganiseerd door VKON

Op maandag 5 november heeft VKON in samenwerking met Oost NL de vierde Overijsselse keten van eten tourdag georganiseerd. Ondernemers uit de Agro & Food sector hebben samen met Hester Maij, de gedeputeerde van de Provincie Overijssel, een uniek kijkje mogen nemen bij Melkveebedrijf Crumelhaeve. In de stal werden verschillende innovaties gepresenteerd, gerelateerd aan de onderwerpen “gezond produceren” en “stal van de toekomst”. Het was een inspirerende dag, met interessante presentaties!

Korte samenvatting presentaties:

Vitulo Plus B.V.:

Gary Antonius van Vitulo Plus B.V. vertelde over de onderhuidse kalversensor. Deze sensor kan niet alleen de activiteit van kalveren meten, maar ook de exacte locatie, het aantal antibiotica behandelingen en de temperatuur van de kalveren.

Relitech:

Ronald van Doorn van Relitech vertelde over een het Veterinair Metabolisme Systeem (VMS). Met dit systeem kan er vroegtijdig de slepende melkziekte gedetecteerd worden. Het VMS analyseert daarvoor de ademgassen van koeien zonder ze te storen in hun dagelijkse routine. Dit apparaat is onder andere gebruikt tijdens het project “Lang Leve de Gezonde Melkkoe”.

Nedap:

Eveline de Pont vertelde over de sensoriek die gebruikt is tijdens het EFRO project “Lang Leve de Gezonde Melkkoe”. Met behulp van de poot- en halsbandtags van Nedap kon de exacte locatie, de activiteit en het vreetgedrag van de koeien in kaart gebracht worden.

Kalverhouderij Dekker:

Julian Dekker vertelde over het drinkspeen ontsmettingsapparaat dat hij samen met zijn broer ontwikkeld heeft. Het apparaat reinigt de speen nadat een kalf gedronken heeft. Doordat de kalveren uit schone spenen drinken kan ziekte onder de dieren gereduceerd worden.

Markgraven Dierenartsen:

Dierenarts Rik Borgerink heeft uitleg gegeven over het klinisch onderzoek dat uitgevoerd is tijdens het EFRO-project “Lang Leve de Gezonde Melkkoe”.

Farmresult:

Richard ten Cate en Lauren Verweij van Farmresult vertelden over het belang van het verzamelen en analyseren van “Big data”. Met waardevolle (op feiten gebaseerde) data is het mogelijk om verschillende processen te optimaliseren in de veehouderij.