Misschien kent u mij al… Ik ben Josanne Rutte en ik was de eerste helft van 2018 werkzaam bij VKON als stagiair voor mijn studie Dier- en Veehouderij die ik volg aan de Hogeschool VHL in Velp. Tijdens mijn stage was ik betrokken bij allerlei verschillende projecten, maar voornamelijk ‘Veerkracht Kalf ‘en ‘Het Beste Idee van Varkensland 2018’. Tijdens deze stage ontstond er een idee voor een nieuw project. Het project ‘Is minder meer?’ is nu mijn mijn afstudeeronderzoek is geworden.

Het afstudeeronderzoek richt zich op het aantal geboren biggen per toom, een kengetal dat in de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Ik ga onderzoeken of een verschil in toomgrootte onder de streep wel meer oplevert. Er wordt namelijk vaak vergeten dat een grote toom veel aandacht en arbeid vereist. Bovendien kan een grote toom ten koste gaan van andere technische resultaten, zoals uitval, vruchtbaarheid en vervangingspercentage. Kortom, is een grote toom wel zo aantrekkelijk?

Daarnaast werk ik een aantal uren per week bij VKON voor lopende projecten, voornamelijk voor ‘Lang Leve de Gezonde Melkkoe’.